Przedsmak tego, co nadchodzi.

To z oficjalnego konta WEF (World Economic Forum). Tytuł ich tweeta? „Przedsmak tego co nadchodzi”. Mięso drukowane w 3D. To będziemy jeść w myśl Nowego Ładu. Szkoda, że ciemny lud nie wie, że ten Ład to właśnie Ład z WEF. … Ale, co się dziwić, robale do konsumpcji jako źródło białka UE już zatwierdziła … oburzenia nie było -/mj  

Mobilizacja „dywersyfikacji białek”, aby zmienić sposób produkcji żywności i chronić naszą planetę

Musimy pożywnie wyżywić rosnącą populację w granicach planety. Potrzebna jest zmiana systemowa, a kluczem jest innowacja.

Zrównoważona dieta wymaga białka; jednak, aby w sposób zrównoważony osiągnąć tę równowagę, ślad środowiskowy obecnie przewidywanego wzrostu białka musi zostać znacznie zmniejszony. Potrzebna jest zmiana systemowa, a kluczem jest innowacja.

Przewiduje się, że dzisiejsze zapotrzebowanie na białko podwoi się do 2050 r. Nawet do 2030 r. globalna populacja będzie coraz bardziej zurbanizowana, a klasa średnia rozszerzy się – dwa czynniki, które tradycyjnie prowadzą do wzrostu spożycia białka pochodzenia zwierzęcego.

Chociaż zmiany te mogą prowadzić do poprawy odżywiania i warunków życia wielu osób, powodują one również zwiększoną presję na środowisko oraz wykorzystanie gruntów i zasobów, a także mogą wiązać się z niezamierzonymi negatywnymi konsekwencjami zdrowotnymi, takimi jak nadmierne odżywianie lub zwiększone nieterapeutyczne stosowanie antybiotyków.

Nacisk na dywersyfikację i odpowiednią wielkość diet poprzez różne źródła białka może mieć znaczący pozytywny wpływ na wiele programów. Dywersyfikacja może obejmować:

  • Produkty opracowane przy użyciu wyrafinowanych technik przetwarzania (np. roślinne zamienniki mięsa mające przypominać mięso, hodowane w laboratoriach mięso hodowlane, produkty fermentowane)
  • Historycznie dostępne formy białka, które nie były jeszcze produkowane lub spożywane na dużą skalę (np. owady, glony, rzęsa itp.)
  • Tradycyjne odmiany roślinne, które są lub mogą być hodowane w celu uzyskania wysokiej zawartości białka (np. rośliny strączkowe lub wysokobiałkowe ziarna, takie jak proso)

Istnieje cały szereg możliwości, które mogą przynosić wiele korzyści i prowadzić do pozytywnych skutków środowiskowych i zdrowotnych, a także przyczyniać się do zapewnienia środków do życia.

Przyspieszenie wysiłków na rzecz dalszego rozwoju tych produktów – tworzenie różnorodności źródeł białka, które przemawiają do przyszłych konsumentów – jako jednej drogi do zaspokojenia przyszłych potrzeb na białko, ma kluczowe znaczenie, ze szczególnym uwzględnieniem tych regionów, w których oczekuje się wzrostu zapotrzebowania na białko. najbardziej, gdy klasa średnia wzrasta w tych regionach, co stanowi ważną szansę rynkową.

UpLink The Future of Protein pozyskuje teraz innowacyjne rozwiązania do dywersyfikacji białek i wzywa przedsiębiorców do przyspieszenia i podzielenia się swoim podejściem do przyspieszenia transformacji systemów żywnościowych.

Korzyści obejmują:

   – Widoczność: Ekspozycja publiczna za pośrednictwem kanałów mediów cyfrowych Forum (publiczna strona internetowa, LinkedIn, Facebook i Twitter)

   – Dostęp: Możliwość uczestniczenia w wybranych wydarzeniach, społecznościach i projektach Światowego Forum Ekonomicznego i partnerów UpLink Impact

   – Połączenie: Wprowadzenie do wybranych organizacji w sieci Forum i UpLink Impact Partners; Indywidualne wsparcie oferowane przez Partnerów Forum i Partnerów Impact.

mj

Źródło: https://uplink.weforum.org/uplink/s/uplink-issue/a002o00000vOng9AAC/mobilizing-protein-diversification?amp%3Butm_campaign=26-06-21_SV_Aleph_Farms_Mobilizing_Protein&utm_source=Twitter&amp%3Butm_medium=Social+video

https://twitter.com/wef/status/1409602597691011075

 

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.